Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Blog

Bijeenkomst Horticulture in Transition: voorbereid op de toekomst

The future is here. De komende tien jaar gaat er meer veranderen dan de afgelopen 100 jaar. Robots nemen teeltwerkzaamheden over van werknemers. Drones vliegen over de akkers en verzamelen gegevens voor een duurzame teelt. Big data worden belangrijk bij het aansturen van het bedrijf. En alles staat met elkaar in verbinding. Hoe je het ook wendt of keert, dit tijdperk komt eraan.
Natuurlijk kun je ook wachten tot het zover is. Maar als je goed kijkt: de toekomst is al begonnen. Door big data kunnen uitgeverijen al voorspellen wat jouw volgende boekbestelling wordt. Door jouw koopgedrag weet de winkelier al wat hij in moet kopen. De ondernemers en de ondernemende mensen onder ons komen NU in actie. Dus voor iedereen die de bijeenkomst ‘Horticulture in Transition’ heeft gemist, hierbij een verslag en een aantal tips. Want delen is de toekomst.

Wat gaat er gebeuren?
In de toekomst gaat het volgens Bram du Saar over ‘succes of the most integrated’. Dus degenen die zijn proces zo goed mogelijk laat aansluiten bij de anderen, zijn slim bezig. Volgens Martin van Gogh moet de Nederlandse tuinbouw zich gaan richten op de Mega-City West-Europa. Door eerst weer nummer één te worden op het gebied van akkerbouwkennis. Daarna te laten zien hoe we dit aanpakken door de Mega-City West Europa te bedienen. En vervolgens dit concept wereldwijd te verkopen. Hieronder een aantal ontwikkelingen waar je mee te maken krijgt volgens trendwatcher Richard van Hooijdonk. ‘Small is the new big’.

 • Alle technieken worden goedkoop en toegankelijk.
 • De helft van de banen binnen de tuinbouw verdwijnt binnen nu en 10 jaar.
 • De akkerbouwer/vollegrondsgroenteteler van de toekomst is connected.
 • Delen is vermenigvuldigen.
 • De leiders worden degenen die het meest inspireren en die de verbinding zoeken.
 • Nieuwe concepten bedenk je samen.

Volgens de aanwezige ondernemers zijn dit de belangrijke ontwikkelingen:

 • De akkerbouw/vollegrondsgroenteteelt levert geen bijdrage aan de voedselvoorziening maar aan gezondheid.
 • Telen op afstand wordt ontwikkeld.
 • Door het opwekken van allerlei vormen van duurzame energie komt er een overschot aan energie. Telen kost straks geen energie, maar levert energie op.

Waar kun je morgen al mee beginnen als je mee wilt blijven doen? Hier een aantal tips:

 • Haal jongeren binnen. Neem ze aan, leid ze op, bind ze aan de organisatie door een ontwikkelplan aan te bieden. Deze jonge generatie kan je helpen bij de nieuwe technieken en digitale ontwikkelingen.
 • Richt een inspiratiegroep op. Niet alleen binnen de keten maar ook daarbuiten. Bedenk goed van wie je iets kunt leren en bij wie je dus inspiratie kunt opdoen. Het kan even zoeken zijn naar de juiste samenstelling. En zo’n groep hoeft niet voortdurend dezelfde samenstelling te hebben. Maar in deze groep ga je samen op zoek naar new business.
 • Gebruik de talenten van werknemers binnen het bedrijf.
 • Als je gaat samenwerken met een ander bedrijf zul je ook de portemonnee moeten delen.
 • Besteed één dag in de week aan de toekomst van jouw bedrijf. Lees blogs van trendwatchers, verdiep je in een nieuwe technologie of spreek met wetenschappers en kennisinstellingen.
   

Talentoogst helpt je bij het in kaart brengen van het talent binnen jouw bedrijf. Zo ben je voorbereid op de veranderingen die nu plaatsvinden en in de toekomst.
Neem contact op met Hans Schilders, scholingsconsulent akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt (06-30601425 of hans@talentoogst.nl).